To be or not to be a journalist

Good question. „Libertatea noastră depinde de libertatea presei, iar aceasta nu poate fi limitată fără a fi pierdută” spunea  Thomas Jefferson. Și bine zicea. Pentru că unele persoane ajung în jurnalism peste noapte. Clasica pilă de este folosită în România se regăsește în toate domeniile, chiar și în jurnalism. Bine, în proporții mai mici. În acest domeniu se merge pe recomandări, ceea ce este total diferit de pilă pentru că nu poți ține un om într-o redacție dacă acesta efectiv nu poate să scrie o știre, sa redacteze un material video sau sa nu poate să vorbească în fața unei camere sau la un microfon. Nu! Este exclus.

Trăim într-o societate în care oamenii și-au pierdut încrederea în presă. O societate în care nu se mai face diferența între divertisment și jurnalism sau diferența între oamenii de divertisment și jurnaliști adevărați. Trist pentru unii, bine pentru alții. Am observat un trend în rândul fotografilor, orice persoană care are un DSLR este fotograf. Absolut oricine. Ei bine, aici nu prea putem să spunem același lucru, în general un jurnalist trebuie să își exercite munca în cadrul unei instituții, diferit de ce face un fotograf, care este freelancer. Depinzi de oameni, iar ei la rândul lor depind de tine, deci trebuie să știi foarte bine ceea ce faci.

În primul rând jurnalismul presupune curaj, rabdare și pasiune. Un om care face un lucru toată viața care nu-i place, dar aduce bani mulți va fi un om frustrat. O persoană care niciodată nu și-a îndeplinit visul pentru că banii, mama și tata au fost singurele lui preocupări în viață nu va fi niciodată fericit. Un jurnalist pasionat se vede de la distanță. Din pacate selecția nu se face cum ar trebui și mai scapă cate-un frustrat prin presă.

Să revenim la topicul de baza, „10 avantaje pentru a fi jurnalist”:

1. Adrenalină

2. Cunoști oameni noi, oameni interesanți

3. Dinamism (niciodată nu se știe ce se va întâmpla)

4. Formator de opinii

5. Poți schimba societatea, ai un cuvânt de spus

6. Impactul momentului, ajungi să ai atenție distributivă

7. Este o provocare, te face să îți dorești să știi tot

8. Lucrul în echipă (în cazul TV și radio-ului)

9. Reprezinți vocea oamenilor, îi poți ajuta chiar

10. Devi mult mai curajos, mult mai îndrăzneț.

journalist

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: